Bästa bilschampot 2022

Står du i valet och kvalet mellan olika bilschampon? Då har du kommit helt rätt. Jag har testat en mängd olika bilschampon som finns på marknaden och har i denna artikeln sammanställt mina erfarenheter och tips för att du ska bli så nöjd som möjligt med ditt val av bilschampo till din pärla. Ja, jag pratar såklart om din bil. 

För att berätta lite om mig så har jag jobbat inom bilbranschen i snart 5 år och helt enkelt snubblat på de allra flesta olika medel till bilar. Oftast så är de produkter som finns ute för allmänheten ganska dåliga och därför har jag tagit tillfället i akt att på jobbet testa lite olika medel för att se vad jag kan rekommendera till kunderna.
Jag jobbar inte på sidorna vi länkar men ni får hemskt gärna handla genom länkarna för att hjälpa oss på EVAuto att fortsätta med dessa testerna. 

Bästa bilschampot 2022:

  1. Zip Bilschampo Universal
  2. Turtle Wax Extreme Bilschampo Universal
  3. Turtle Wax Caravan Wash & Shine
  4. Meguiar Tvätt & Vaxschampo
  5. Wash & Seal Sonas Extreme

Min topplista: Bästa Bilschampon 2022

1. Zip Bilschampo Universal

Vår Testvinnare
Jag tycker att Zip Bilschampo Universal från Turtle Wax är det bästa bilschampot som finns på marknaden 2022.

Det är populärt av många och detta förmodligen eftersom det både är effektivt, drygt och skonsamt med djuprengörande tensider. Schampot innehåller dessutom vax som ger lacken en fin lyster och minskar behovet av vaxbehandlingar vid regelbunden användning.

När vi inte kan beställa schampo på dunk så brukar jag åka ner och köpa detta medlet istället. Skillnaden från detta och våra egna produkter vi beställer på dunk skulle jag säga är: ingen! Detta funkar precis lika bra och har riktigt bra glans. Det räcker egentligen att bara tvätta av med svamp och detta medlet så har du en riktigt fin bil för vardagen. 


2. Turtle Wax Extreme Bilschampo Universal

Ännu ett bra Schampo
Turtle är som ni kanske vet ett av de mest respektabla märkena på marknaden. Egentligen så var detta schampot inte speciellt mycket skillnad från nummer ett men denna produkt sägs ha en formel som gör att vattnet lättare rinner av bilen.

Dock var detta inte speciellt märkbart om man jämför med schampo nummer ett. Den största skillnaden är att du får mer schampo för pengarna på nummer ett. Dock har jag alltid tyckt att Turtles produkter är grymma så det är ju absolut inget ni kommer bli missnöjda med om ni köper. 

3. Turtle Wax Caravan Wash & Shine (budget)

Ett billigt schampo för både husvagnen och bilen!

En budgetprodukt som funkar även till bilen
Ännu en produkt från Turtle Wax. Det är ingen hemlighet att Turtle Wax är stora på marknaden och har kvalitetsprodukter för att vårda din bil. Just detta schampot rengör effektivt med “Karnaubavax” som är ett ytbehandlingsmedel som kommer ifrån vaxpalmens blad. Det är helt ogiftigt och godkänt som Bra Miljöval.

Den allra största anledningen till att vi väljer att ha med detta schampot i testet är för att den är otroligt billig och du får en liter för under hundringen. Jag kan inte säga att det kändes lika bra och samma glid som nummer 1 & 2 men den gör absolut sitt jobb. 
Du behöver såklart inte vara rädd att din bil inte skulle klara av detta schampo.

4. Meguiar Tvätt och Vaxschampo Universal PREMIUM 

Vaxschampoo från meguiar
Meguiar Tvätt och Vaxschampo

Premium för de som vill ha det lilla extra
Meguiars Wash & Wax fungerar fint för att tvätta bort smuts från din bil. Vaxet blir självfallet inte lika bra som om du faktiskt hade vaxat din bil på riktigt, men det är en snabb ytbehandling som ger ett fint resultat. Genom att använda ett schampo med vax behöver du inte lika ofta totalvaxa din bil. Även om detta medel är lite dyrare än de andra så får du även nästan 1.5 liter i förpackningen.

Detta ska vara det medel som är närmast ett riktigt vax som du kan komma av att bara använda sig av schampo till din bil. Om det känns som att det är någon större skillnad? Nja. Det blir väldigt likt resultat som nummer ett och två och ska jag vara ärlig så är det kanske bättre att faktiskt vaxa sin bil på riktigt om man vill ha vax i schampot.

För allra bäst resultat när man vaxar bilen så kan man inte bara skölja av bilen utan man måste också “massera” in medlet i lacken med hjälp av antingen en poleringsmaskin eller en mjuk duk du kan använda över hela bilen. Det går alltså inte riktigt så bra att använda sig av en tvättsvamp utan du tar mer bort vaxet isåfall. 

5. Sonax Extreme EXTRA 

Ett schampo som passar er med lackskydd på bilen

Extra för er med lackskydd
Har du ett lackskydd på din bil så finns det inget annat val att ta än detta schampot. Detta schampo hjälper dig till skillnad från de andra medlen att bevara ditt keramiska lackskydd och gör att det håller längre. Det ger ett skydd på bilen precis som med ditt grundliga lackskydd och gör det enklare att tvätta bilen. Du kan i princip bara skölja av bilen med högtryckstvätt för att göra den ren. 

Varför ska jag använda bilschampo?

Det är väl ingen som tycker det är speciellt kul att åka runt i en smutsig bil? För att hålla din bil ren behöver du använda ett riktigt bilschampo som är anpassat just för att rengöra din bil. Sköljer du bara av bilen med vatten kommer den självfallet inte bli lika ren som den blir med ett schampo. Bilen behöver mycket omsorg för att hålla sig fin länge och genom att regelbundet tvätta bilen med schampo förhindrar du att smuts gror in och skapar skador på lacken.

Jag har hört (tro det eller ej) vissa som använder hårschampo eller diskmedel för att rengöra sin bil, men det är inget jag skulle rekommendera. Sitter hårschampo kvar länge på din bil så kommer det slita på lacken. 

Vad är skillnaden mellan schampo och vax för bilar?

Jag har märkt att många människor blandar ihop schampo med vax och inte riktigt förstår skillnaden. Schampo och vax är två olika produkter som används för olika syften men som passar perfekt att använda i kombination. Vi lär dig mer om schampo och vax nedan! 

Schampo

Bilschampo använder man för att rengöra sin bil. Ett bra bilschampo är tillverkat för skydda lacken och kommer inte att slita på lacken och göra den matt. Det finns vanligt bilschampo men också schampo anpassat för att använda med högtryckstvätt. 

Vax

Vax ger din bil en fin glans men skyddar samtidigt mot värme, regn, kyla och solens strålar. En annan positiv sak är att vaxet hjälper din bil att stå emot rostangrepp. Bilvax finns i många olika former, både fasta och flytande. 

Ska jag använda både schampo och vax?

Bilschampo är alltså till för att rengöra din bil medan vax är till för att ge glans och skydda din bil. Jag rekommenderar att använda både schampo och vax i kombination för att få ett så bra resultat som möjligt. Det finns de produkter som fungerar både som ett schampo och vax i ett. Det är superbra att använda mellan omgångarna av vaxning av din bil, det gör att du inte behöver totalvaxa bilen lika ofta. Men införskaffa dig också ett enskilt vax att använda då och då.

En väldigt ren bil
För att få ett riktigt bra glans så är det bra att använda både vax och schampo.

Vad är skillnaden på ett budget- och premium bilschampo?

Det kan vara lockande att köpa ett billigt bilschampo från din närmaste butik, men detta riskerar att bli jobbigt för dig i längden och kommer ge dig ett sämre resultat.

Ett bilschampo av god kvalitet gör det inte bara enklare utan också effektivare att få din bil ren. Du kommer dessutom få ett bättre slutresultat utan avlagringar, repor och i princip noll risk för rostbildning. Därför rekommenderar jag varmt att investera i ett riktigt bra och kvalitativt bilschampo. Högre upp i artikeln ser du mina topp 5 bilschampon!

Finns det miljövänliga bilschampon?

Ja, det finns det! Titta efter texten “bio-degradable” (biologisk nedbrytbar) på respektive produkt för att se om den är miljövänlig. Bilschampot som hamnat på förstaplats ( Turtle Wax Caravan Wash & Shine ) i denna artikeln är självklart miljöanpassat och biologiskt nedbrytbart. 

Får jag tvätta bilen på gatan?

Det står inte uttryckligen i lagen att det är förbjudet att tvätta bilen på gatan men det är bättre att ta sig till en biltvätt för att tvätta din bil. Det finns många “gör-det-själv” stationer runt om i Sverige. Om du behöver tvätta bilen på gatan är det viktigt att du ser till att använda miljöanpassade bilschampon som är biologiskt nedbrytbara för annars kan du skada både människor och miljö. 

Så här gör du för att tvätta bilen på egen hand! (Snabb steg-för-steg guide)

  1. Hink med vatten och schampo. Fyll en rengjord hink med ljummet vatten och tillsätt schampo. Hur mycket schampo du ska ta står på schampoflaskan. Det ska löddra ordentligt. (Pssst.. Att använda mer schampo än angivet kommer inte ge dig ett bättre resultat.)
  2. Jobba uppifrån och ner med en svamp. Använd en ny, eller väl rengjord, svamp för att tvätta bilen. Skulle du råka tappa svampen på marken behöver du rengöra den eller ta en ny. (Små stenar kan vara svåra att se, rengör därmed noga)! Jobba uppifrån och ner. Detta eftersom bilen oftast är minst smutsig på taket och desto mer smutsig längre ned. 
  3. Fokusera på en del i taget. Exempelvis en dörr i taget. Detta minskar risken för att du ska missa att rengöra någon del av bilen. 
  4. Spola av och njut av din fina bil

När du rengjort hela bilen är det dags att spola av den. Är det så att du tvättar i direkt solljus kan du behöva spola av bilen flera gånger under tiden eftersom schampot och smutsen riskerar att torka fast i bilen. 

Summering

Alla fem bilschampon på min lista för bästa bilschampon tycker jag fungerar fint att använda. Men det allra bästa, som jag alltid väljer gång på gång, är Zip’s Bilschampo Universal. Jag har uppmärksammat att det är populärt av många fler än mig och dessutom av många inom bilbranschen. Detta eftersom det både är effektivt, drygt och skonsamt med djuprengörande tensider. 

Vill du ha extra glans och lyster på din pärla? Gör som mig och testa Zip Bilschampo Universal. Men jag kan också rekommendera att införskaffa dig ett bilvax om du inte redan har det för att få den bästa tänkbara finishen!

Lämna en kommentar