Bästa kallavfettningen till bil 2022

Det finns så otroligt mycket olika produkter inom avfettning så man vet knappt vart man ska börja. Än svårare blir det när nästan alla produkter är likadana och vi blir tvungna att ta med hur produkten luktar i vårt test för att det ska bli en rättvis jämförelse. Är du precis som mig en människa som helt enkelt vill att produkterna ska göra sitt jobb så har du hittat rätt. Vi har därför valt att jämföra produkterna i fyra olika kategorier vilket gör att du som köpare kan hitta rätt produkt för just dig. Styrka, lukt, pris och miljövänlighet anser vi vara viktiga punkter för att få en bra bild av produkten utan att prova den själv.

Genom att intervjua två stolta herrar som jobbar dagligen med rekonditionering så fick vi ett bra svar på dels vad man borde tänka på när man letar efter en bra kallavfettning men också vad för slags produkter man ska undvika när man köper medel.

Idag är det Amadeus som skriver artikeln och jag hoppas att ni kommer att tycka om den. Jag jobbar själv med bilar dagligen och gjort det de senaste fem åren men varit intresserad sedan barnsben. Häng med och få din bil ren! 

Vad är kallavfettning?

Kallavfettning är ett medel som man använder för att lösa bort smuts och tjära från t.ex din bil. Kallavfettning är petroleumbaserad vilket betyder att den är gjord på olja. Medlet funkar på både bilar, husvagnar och båtar. 

Hur använder man kallavfettning på bästa sätt?

  1. För att medlet ska funka allra bäst så ska bilen vara torr när du sprayar avfettningen.
    Om bilen är blöt så finns det större risk för att medlet inte fungerar, särskilt om det är en billigare variant. Då sköljs medlet bara med vattnet.

    (Glöm inte att det är starkt och det får absolut inte komma i ögonen)
  2. Låt verka i minst fem minuter men inte heller så länge att det torkar. Är det soligt ute så är det viktigt att det inte får torka.
  3. Det är viktigt att du har en bra högtryckstvätt för att få bort alla lager avfettning genom att spola hela bilen med ljummet vatten. Det är viktigt att vara noggrann när man spolar av bilen för att det inte ska vara någon smuts på när du sedan går på tvätt med svamp.
  4. Spola alltid nerifrån och upp. Detta för att vattnet rinner ner över hela bilen om du börjar uppifrån och då kan effekten avta ganska fort och det blir svårare att få bort all smuts. Så ta alltid bort medlet från nedsidan. 

Vad ska man tänka på när man köper avfettning?(intervjusvar)

Fredrik som jobbar med rekonditionering var snabb att svara när vi ställde frågan vad man borde tänka på när man köper avfettning.

Han menar att oftast så är de produkterna som kallar sig själva miljövänliga i regel sämre än de som inte nämner det. Oftast är det då mer naturliga medel och därför mindre “frätande” på både smuts och bil. Det som man samtidigt ska akta sig för när man köper icke miljövänliga avfettningar är att det finns vissa produkter som kan t.ex bleka plasten på bilen och även runt fönstrena.

Problemet är att man inte riktigt brukar kunna veta vilka produkter som kan vara farliga för blekning på bilen eftersom det sällan skrivs ut vad som finns i produkterna.

Sen tycker Fredrik också att det är viktigt för produkterna att de inte luktar för mycket. Dock kanske det spelar lite mindre roll för de som är utomhus och tvättar sin egna bil en gång varannan vecka utan det kanske egentligen är lite viktigare för de som är i det hela tiden.

Fredrik berättar vidare:
“Förr i tiden när jag var ung så var det ju egentligen bara den häftigaste färgen man köpte. Då var det Maguire som dominerade med sina neonfärgade flaskor. Nu finns det ju hundratals olika medel och flaskor så det är svårt att veta. Men hade jag varit nybörjare och köpt så hade jag helt enkelt bara fokuserat på ett märke som varit med under en lång tid. Dock så ska det ju såklart vara Petroleumbaserat och inte bara en basisk avfettning som bara löser grus.”

Hur blandar man avfettning? 

Det viktigaste när man köper en icke alkalisk avfettning är att man inte får blanda ämnet med vatten. Det gör att den blir väldigt mycket mindre funktionell och rinner av bilen enklare. 

Vad är skillnaden mellan alkalisk avfettning och kallavfettning?

Den allra största skillnaden mellan dessa är att den alkaliska avfettningen är basisk och endast tar bort smuts på bilen, den är alltså inte stark när det gäller tjära eller t.ex flygrost som uppkommit.

Alkalisk avfettning är menat att blandas med vatten och kan användas på både torrt och blött underlag. Det gör också att denna avfettning blir extremt mycket billigare då du ibland blandar 1:25 med vatten. Men dock får man ta i akt att den inte alls är lika effektiv som kallavfettning mot värre smuts eller asfalt. 

Vad gör jag om jag får det i ögonen? 

Om du inte lyckats hålla ämnet på bilen och du får i ögonen så ska du direkt spola av ögonen med vatten länge. Om problemet skulle fortsätta även senare så är det viktigt att ringa en läkare för att fråga om rådgivning.

Vem är jag?

Skribent och ägare av EVAuto. Jobbat med bilförsäljning, inköp och håller på med marknadsföring på fritiden. Stort intresse av bilar och varit i branschen sen starten av 2018.

– Amadeus Persson

Lämna en kommentar