Om du är en företagare som letar efter en ny tjänstebil kanske du överväger en elbil. Elbilar har många fördelar jämfört med traditionella bensin- eller dieselbilar, och i takt med att fler och fler modeller blir tillgängliga blir det ett alltmer populärt val för företagsbilar.
I den här artikeln kommer vi att diskutera fördelarna med elbilar och vad du behöver veta om du ska ha en sådan som tjänstebil.
Fördelar med att ha en elbil som tjänstebil
Billigare i drift
Lägre underhållskostnader
Klimatbonus
Fördelarna med att ha en tjänstebil det finns många olika möjligheter, men det finns några viktiga fördelar som gör dem särskilt attraktiva för företag.
Elbilar är billigare i drift än traditionella bensin- eller dieselbilar och släpper inte ut några föroreningar eller växthusgaser. Detta gör dem till ett miljövänligt alternativ och kan hjälpa ditt företag att minska sitt koldioxidavtryck.
Elbilar har också lägre underhållskostnader eftersom det inte finns några större rörliga delar i motorn och det enda underhållet som behövs är egentligen inspektion och bromsbyten.
Regeringen vill att arbetsgivare ska öka användningen av elbilar i tjänsten och därför har du alltid regeringen och skatteverket på din sida när du väljer elbil.
Klimatbonusen som startade gälla 1 Juli 2018 för elbilar gör det möjligt även för företag att få en klimatbonus vid köp av tjänstebilar till företaget. Bilen måste vara registrerad i företagets namn för att få klimatbonus.
Vad är skillnaden mellan förmånsbil och tjänstebil
Skillnaden mellan förmånsbil och tjänstebil är att en tjänstebil är en förmån och därför omfattas av inkomstskatt. En förmånsbil är registrerad i företagets namn och den stora skillnaden är att man får köra en förmånsbil privat och det får man inte med en tjänstebil.
En tjänstebil får endast köras i tjänsten och för att kolla detta så har man antingen körjournaler eller gpspuckar i bilarna. Det finns en del undantag och med tjänstebilen får man göra ett par resor privat med dock gäller det oftast endast nödresor. Annars kan bilen räknas som en förmånsbil och du kan bli beskattad för detta.
Många nya bilar har t.om körjournaler inbyggda i bilarna så man inte behöver köpa till onödiga tillbehör.
Vad du behöver veta när du har en elbil som tjänstebil
Enligt Skatteverket får du inte använda en tjänstebil vid mer än 100 mil eller upp till 10 privata resor per år. Privat användande betyder också när du använder bilen från och till ditt arbete. Bilen ska stå på arbetsplatsen för att inte förmånsbeskattas.
Hur räknar man ut förmånsvärdet på en elbil?
Förmånsvärdet kan du enkelt räkna ut på Skatteverkets hemsida om du har bilmodell, tillverkningsår, skatt och förväntat antal körda mil.
Förmånsvärdet kan sänkas om du kör 3000 mil per år eller mer med 25%.
Om bilen är en miljöbil vilket också innebär en elbil, så räknas förmånsvärdet på priset på en liknande modell istället. Förmånsvärdet räknas som om du skulle kört en bensin eller dieselbil även om det är en elbil du kör. Detta för att det ska bli billigare att köra elbilarna än bensin och dieselbilar.
Förmånsvärdet läggs sedan till din beskattningsbara inkomst, dvs. den inkomst som du betalar skatt på. Ju högre förmånsvärdet är, desto högre skatt betalar du.
Beräkna förmåns-värdet
På skatteverkets hemsida
Hur mycket moms får man dra av på en elbil?
Precis som med diesel och bensinbilar får du endast dra av 50 % av momsen på en elbil. Om du köper en elbil för 400 000 kronor så kan du alltså dra av 12.5% av momsen vid leasing.
Miljöbonusen är momsbefriad och om bonusen säger 70000 kr så är det 70000 kronor du ska få in på företagskontot. När du får in bonusen så kommer månadskostnaden sänkas på din leasing och bonusen blir en form av höjd inkomst eftersom man sänker utgifterna.
Kolla så att du inte får in 70 000 *0.8 på kontot eller att leasingavgifterna sänks med motsvarande för då har det blivit fel. Detta har uppmärksammats på forum att fel förekommer.
Hur laddar jag min elbil på jobbet?
Du kan antingen låta installera en laddare hemma eller installera en laddningspunkt på jobbet. Det sistnämnda är ofta det enklaste om du ändå har bilen som en tjänstebil.
På jobbet är det vanligt att det finns ett separat avtal för arbetsplatsen. Om du ska betala elen själv så är det enkelt att ha egna laddningskort på jobbet.
Om du laddar bilen hemifrån så är det oftast mer förmånligt med milersättning på 9.5 kr per mil. Detta gäller vid förmånsbilsanvändning.
Vad är skillnaden på laddhybrider och elbilar som tjänstebilar
Det är inga skillnader mellan de två när det gäller hur de beskattas. Förmånsvärdet beräknas på samma sätt och du kan dra av momsen på samma sätt. Den stora skillnaden är att en plug-in hybrid har en bensinmotor också och därför är den inte lika miljövänlig.