Varför Elbilar är dyrare att försäkra än Diesel och Bensinbilar

En fråga man ofta får i bilhallen är frågan om det är dyrare att försäkra en elbil än en bensin eller en dieselbil.

Det är i genomsnitt dyrare att försäkra en elbil än en diesel och bensinbil för att bilarna i normala fall är dyrare vid inköp. Det finns ingenting speciellt med bilarna som gör att de blir dyrare i försäkring.

Sammanfattning av artikeln

Vad påverkar en bilförsäkrings kostnad?

Enligt försäkringsbolagen själva radar de upp en del olika punkter. Eftersom jag har jobbat nära med försäkringshandläggare så vet jag att det är fler punkter än de vi radar upp här nedan. Det är såklart en bra överblick ändå.

  • Hur gammal din bil är
  • Vad nypriset på bilen är
  • Hur många hästkrafter din bil har
  • Vilken modell det är
  • Hur stöldbegärlig den är
  • Din årliga körsträcka
  • I vilket område du bor
  • Hur du bor
  • Förarens ålder
  • Hur hög självrisken ska vara

Det finns som sagt fler punkter som försäkringsbolagen inte talar om men detta kan vara känslig information om dig som är data och statistik de köpt av andra stora bolag.
Ett exempel på information kan vara i vilka områden du rör dig i, dina vanor eller t.ex vart du kommer ifrån. ’

Så gör jag för att leta upp den billigaste och bästa försäkringen till min bil

Det finns gånger då jag går in eller ringer upp en del olika försäkringsbolag för att hjälpa mina kunder hitta en bra och billig bilförsäkring. Jag brukar ha som regel att använda mig av de största försäkringsbolagen. Anledningen är inte att de har ett bättre eller sämre rykte men det viktigaste för mig är att veta att de har en stor kassa. Små försäkringsbolag har en tendens till att verkligen alltid göra allt för att inte betala ut pengar till dig.

Jag pratar såklart inte om alla försäkringsbolag när jag säger så men en trend jag har sett de senaste åren med kunder jag pratat med så har det varit korrekt. Stora försäkringsbolag brukar också se mellan fingrarna när det gäller mindre saker och oftast så är det mindre saker man råkar ut för.

För att få en bra bild av vad allting kostar så gillar jag att använda mig av någon jämförelsehemsida som Insplanet eller Compricer. Skulle tro att hemsidorna funkar exakt likadant. Det viktigaste är att de har med alla de stora försäkringsbolagen med stor kassa.

Compricer söka på bilförsäkring

Genom att lägga in registreringsnummer och personnummer samt lite frågor som kan vara bra för försäkringsbolaget att veta så kan du enkelt få fram offerter från många olika försäkringsbolag.

Jämför på Compricer Jämför på Insplanet

Efter du har klickat i detta så kommer det att se ut såhär:

De bolagen som inte kunde svara direkt kommer du få svar på mailen. Oftast går det att få svar på alla bilar men ibland kan det behövas någon mer uppgift.

Efter du har sökt på en bilförsäkring

Vilka är de vanligaste försäkringsbolagen i Sverige?

Sett till försäkringspremier är de största försäkringsbolgen i Sverige Länsförsäkringar, If, Folksam, Trygghansa och Moderna försäkringar. Övriga försäkringsbolag har ca 18% tillsammans medans Länsförsäkringar själv t.ex har ca 30%.

Något av dessa försäkringsbolag är bra startpunkter. Såklart finns det t.ex Volvia som ibland kan ge en billigare försäkring till din Volvo än vad Länsförsäkringar gör. Volvia är backat av If och samarbetar med Volvo.

Kan man få gratis försäkring till sin bil?

Både ja och nej. Vi som är bilhandlare kan ofta teckna t.ex en gratis månad eller ett par veckor fri försäkring då vi har en deal med de större försäkringsbolagen. Som privatperson så går det oftast bara att få en sådan deal om du har t.ex både hemförsäkring och bilförsäkring på samma ställe. Dessa kampanjer brukar vara 10-20% samlingsrabatt.

Även om samlingsrabatterna kan verka bra så är det alltid bra att kolla på andra ställen ändå. Ibland kan du spara hundralappar i månaden bara av att byta försäkringsbolag.

Så vad du än tänker göra så hade jag provat Compricer och Insplanet för att få en bättre översikt ändå.

Jämför på Compricer Jämför på Insplanet

Hur får man en billigare försäkring?

Ett knep som används friskt är att använda någon som i många år varit felfri i sitt körande och låta dom stå på bilen. Dock är inte detta något försäkringsbolagen tycker är okej. En försäkring ska stå på den huvudsakliga brukaren. Många skippar detta och den stora risken är att om du kraschar så blir självrisken dyrare eller i vissa fall kan det helt utebli. Läs på om detta innan! Men bli inte rädd, för jag har läst igenom villkoren!

Även om inte försäkringsbolagen troligen gillar att detta läggs upp så står detta i vissa av de storas villkor.

Detta betyder alltså att du kan ha bilen försäkrad på dina föräldrar om du är under 24 år gammal och det enda som händer om du krockar är att självrisken blir 1000 kr mer.
Men! Detta finns inte på alla stora försäkringsbolag såklart.

Se Compricer eller Insplanet för att jämföra vart försäkringen blir billigast att ta. Läs sedan ”villkor” och sök på ”under 24” eller ”under 25” i dokumentet. Vill ni ha hjälp så kontakta oss gärna på frågeformuläret! Självklart hjälper vi er snabbt och enkelt gratis.

Viktiga saker att tänka på när du ska försäkra din elbil

Eftersom det finns andra risker med elbilar än de bilar som tidigare varit på marknaden så är det viktigt att kolla så att försäkringsbolaget täcker de nya komponenterna i elbilen. Vi har redan kollat de ovan nämnda största försäkringsbolagen och dessa finns under fliken ”maskinskadeförsäkring”.

Själva batteriet som är den största kostnaden på elbilen om det skulle gå sönder täcker nybilsgarantin och inte bilförsäkringen.

Hur lång är garantin på ett elbilsbatteri?

Den genomsnittliga garantitiden på ett elbilsbatteri är mellan 5-8 år. Detta är också matchat med ett maximalt miltal. Alla märken har olika miltal och år.

Volvo har 8 år eller 16 000 mil.
Tesla 8 år eller 24 000 mil.
Bmw har upp till 8 års batterigaranti.

Dessa garantier betyder inte att du kan ringa Volvo efter 7 år och säga att du vill byta batteri utan detta är under villkoren att batteriet har tappat XX antal procent i kapacitet och räckvidd under dessa åren.

Det gäller heller inte om din kapacitet har minskat för att det är kallt utomhus.

Jämför på Compricer Jämför på Insplanet

Lämna en kommentar