Den ultimata guiden för att köpa din första elbil: Allt du behöver veta

Elbilar blir alltmer populära, och det är av goda skäl. De är ett utmärkt sätt att minska din miljöpåverkan, spara pengar på bränslekostnaderna och bidra till att främja ren energi. Men om du är ny i elbilsvärlden kan det vara svårt att veta var du ska börja. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om att köpa din första elbil. Vi tar upp ämnen som att välja rätt bil för dig, installera en laddningsstation hemma och försäkra din elbil. Vi svarar också på vanliga frågor om att köra elbil, till exempel hur fungerar offentlig laddning? Och vilka är fördelarna med att bli grön?

Varför du borde köpa en elbil

För att börja vara realistiska så passar elbilar inte alla. Om du bor i ett avlägset område utan tillgång till laddningsstationer kanske en elbil inte är det bästa alternativet för dig. Men om du överväger att byta till din första elbil finns det många skäl att göra det. Här är några av dem:

 • Elbilar är billigare i drift än diesel och bensinbilar. Ser man även till utvecklingen i världen så vet man inte heller hur priserna kommer att röra sig.
 • Elbilar ger inte upphov till några utsläpp, vilket gör dem mycket bättre för miljön.
 • Elbilar blir alltmer populära, även för tillverkare. Bensin och dieselbilarna utvecklas inte och fokuseras inte på i samma utsträckning som elbilar.
 • Det blir enklare att ladda med utvecklingen av fler laddningsstationer.
 • I vissa länder kan du få ekonomiska incitament för att köpa en elbil. I Sverige var bonusen 70 000 kr under 2022. Denna bonus får man efter ca 6 månader in på sitt konto.

Grunderna till att köpa en elbil

Om du har bestämt dig att du vill köpa en elbil finns det några saker som du bör tänka på. Här går vi igenom grunderna för vad du behöver tänka på innan du gör köpet:

Budget

Precis som när du köper vilken annan bil som helst är det viktigt att hålla dig inom din budget. Elbilar kan vara dyrare än deras bensin- eller diesel så se till att modellen du väljer ligger inom din prisklass.

Räckvidden

En annan viktig faktor att ta hänsyn till är bilens räckvidd. Hur långt kan den köra på en enda laddning? Om du bara använder bilen för korta resor kan ett mindre batteri vara bra. Men om du planerar att använda bilen för långväga resor måste du se till att batteriet räcker till räckvidden du önskar.

Framtida utveckling

Hur ser det ut med framtida modeller? Är din modell påväg att dubbla sin räckvidd till nästa modell? Eftersom utvecklingen går så pass fort inom elbilsvärlden är det viktigt att hålla sig uppdaterad om den senaste utvecklingen så du inte köper en bil som blir en ”dålig” modell inom ett år.

Laddstation

Om du ska köpa en ren elbil är det viktigt att ha en laddningsstation hemma. En laddstation har man dels för säkerhetsrisk men också för att se till att du alltid kan ladda bilen när du behöver det, fort. Du kan antingen installera en väggbox eller använda ett vanligt hushållsuttag, men vi rekommenderar det förstnämnda alternativet. !!!!!! här kan du läsa mer om laddboxar och få en offert hem innan du beställer

Försäkring

Precis som alla andra bilar måste elbilar vara försäkrade. Vi brukar använda oss av Insplanet eller Compricer för att jämföra försäkringar. När du jämför kan du även läsa vår guide där vi jämför försäkringar nedan.

!!!! Lägg in artikel om försäkring

Miljöbilspremie

Om du bor i Sverige får du en miljöbilspremie när du köper en elbil. Under 2022 är beloppet 70 000 kronor och betalas ut efter cirka sex månader. Dock är det viktigt att ha i åtanke att dessa miljöbilspremier inte alltid kommer att vara på nivån den är idag.

På en utbildning jag gjorde i Malmö med PSA Koncernen så fick vi reda på följande uppgifter om kommande premier och begränsningar:

Extra Källa: Regeringen

Är elbilar framtiden?

I takt med att elbils- och batteriindustrin fortsätter att växa, ökar också efterfrågan på elbilar. Men om elbilar kommer att vara dominerande i framtiden? Det vet vi inte men de blir mer och mer populära för varje år.

För att veta vilken elbil som är rätt för dig måste du se till dina behov och ”vill ha”. Om du bara använder bilen för korta resor kan ett mindre batteri vara en bra idé. Men om du planerar att använda bilen för långväga resor måste du se till att batteriet räcker till för den räckvidd du vill ha.

Så väljer du rätt elbil för dig

Glöm inte heller att i vårt svenska klimat så stämmer inte räckvidderna på elbilar till hundra procent på vintern. På sommaren kan du vanligtvis komma lite längre på en laddning än vad som anges

Andra viktiga faktorer att ta hänsyn till är:

 • Hur mycket har du råd att spendera på din första elbil?
 • Kommer du att använda bilen för många långa eller korta resor?
 • Vill du ha en familjebil eller en mindre stadsbil?
 • Ska du köpa en begagnad elbil eller en ny elbil?
 • Kan du ladda elbilen hemma?
 • Behöver du köra släp eller husvagn?

Problem med elbilar

Ja. Elbilar krånglar faktiskt mer än vanliga bilar enligt statistik men det är inte alls konstigt då det är helt ny teknik och nya modeller. Ofta kan du se i tidningen eller på nätet att vissa märken ”kallar tillbaka bilar”. Detta betyder att det kan varit ett ursprungsfel från fabrik som finns på en viss procent av alla nya bilar och då kallar de tillbaka alla bilar till en verkstad för att åtgärda problemen.

Det betyder inte att du behöver lämna tillbaka din elbil utan att de fixar problemen gratis. Så ofta behöver man inte oroa sig för mycket så länge du håller dig till våra tips.

Vad händer om jag måste byta mitt batteri?

Vi har tidigare nämnt i vår artikel om försäkring för elbilar vad som gäller vid batteribyte. Att byta batteriet i elbilen är otroligt dyrt och ingenting ni vill göra själva.

Att köpa begagnade elbilar

Om du ska köpa en begagnad bil är det viktigt att ta i veta att din försäkring täcker eventuella fel om det inte finns någon nybilsgaranti kvar. Idag finns det inte mycket begagnade elbilar ute till försäljning med låga miltal. Och om du har lyckan att hitta är de ofta väldigt överprisade.

Om du tänker köpa en begagnad och bra elbil så är mitt tips att vänta lite tills du hittar flera elbilar ute till salu. När gamla leasingbilar kommer ut på marknaden kan det bli enklare att göra en bra affär!

Men om du ändå ska köpa begagnad elbil så är mitt tips att kolla efter följande:

 • Bilar med en hög räckvidd
 • Bilar med låga miltal
 • Bilar med nybilsgaranti kvar
 • Kolla så det inte ligger massa dåliga recensioner om bilen på nätet

Hur du laddar din elbil

Det är inte speciellt svårt att ladda en elbil. Du kan antingen göra det hemma eller vid en offentlig laddningsstation. Om du gör det hemma måste du ha en laddningsstation installerad. Detta är relativt enkelt och det finns många olika typer av laddningsstationer på marknaden.

När du har köpt din bil måste du också köpa en laddningskabel. Vilken typ av kabel du behöver beror på vilken bil du har köpt, så se till att kontrollera det innan du köper en.

När du är ute och reser finns det också många offentliga laddningsstationer som du kan använda. Antalet av dessa ökar hela tiden, så det blir allt lättare att hitta en plats även om det kan finnas en del negativa nyheter på nätet om dessa.

Privatleasa eller betala av din elbil?

Är det bättre att privatleasea eller äga din elbil själv?

Det är en svår fråga att besvara eftersom det beror på många faktorer. Vissa människor föredrar flexibiliteten med leasing, medan andra gillar tanken på att äga sin bil direkt. Den stora risken ligger egentligen att man inte riktigt vet vad en begagnad elbil är värd ännu. Eftersom bilarna är så pass nya och tekniken rör sig så fort framåt finns det inget direkt värde man kan räkna på efter 3 års ägande. Då kan leasing vara ett säkrare kort i det här fallet.

Elbilar kontra bensin- eller dieselbilar: vad är den verkliga skillnaden?

Skillnaden att vardagligen köra en elbil och en bensin- eller dieselbil är mycket stor. Elbilar är mycket smidigare att köra, de är tystare och har mycket bättre acceleration. När jag kör elbilar kontra diesel eller bensinbilar så är nog det enda jag skulle kunna kommentera skillnaden på den så kallade ”räckviddsångesten”.

Men om jag får hålla på min spåkula så är denna snart bortglömd när det blir längre räckvidd på fler elbilar.

Laddning vid offentliga laddningsstationer

Att ladda bilen på en offentlig laddningsstation är i stort sett samma sak som att ladda den hemma. Den stora skillnaden är att du måste hitta en plats att parkera bilen på och sedan ansluta kabeln till bilen.

Det som är bra med offentliga laddningsstationer är att de ofta ligger på bekväma platser, till exempel i köpcentrum eller nära motorvägar.

Det dåliga med offentliga laddningsstationer är att de ofta är dyra och ibland nästan lika dyra som att tanka en bensin eller dieselbil. Du kan kolla om märket du tänker köpa har egna laddstationer som är billigare. Detta har t.ex Tesla som vi tar upp i denna artikel:

Saker du borde veta innan du köper en Tesla

Det funkar precis som att tanka på en vanlig station förutom att du även ofta endast kan använda telefonen för att starta och betala laddningen vilket gör det enklare.

Hur du försäkrar din elbil

För att kolla vad en försäkring kostar på en elbil är det enklaste att gå in på Blocket och söka upp modellen du är intresserad av.

Sedan går du in på Compricer eller Insplanet och jämför alla olika försäkringar genom deras sajt. Där får du många olika erbjudanden

Lämna en kommentar