Hur mycket tjänar en bilförsäljare? Lön som säljare

Evauto bild

Hur mycket tjänar man som bilförsäljare egentligen?

Är lönen så bra som man kan tro? Är pengarna man tjänar värt det? Vad brukar en ingångslön ligga på?

Vad bestämmer en bilförsäljares lön?

Det är viktigt att veta att även om det kan verka som att en bilförsäljares jobb bara är att tjäna massa pengar så finns det viktiga saker att ta i beaktning. Erfarenhet, försäljning och löneförhandling är grunden till att få en hög lön.

När man börjar jobba som bilförsäljare får man ofta på de största företagen ett klassiskt startavtal som enligt mig ser nästan likadant ut överallt. Oftast är detta en mix av dessa punkter:

 • Antal bilar sålda provision
 • Bruttovinst % på sålda bilar
 • Finanser – Antal/Kickback på finans
 • Volymbonus vid många sålda bilar
 • Nybilsbonus
 • I vissa fall försäkringar sålda bonus
 • Grundlön runt 10-12 000 kr
 • Bonus på merförsäljning (Inte alltid)
 • Mindre ersättning på billigare bilar

Uträkning av en bilförsäljares lön

Nu måste man såklart ta i beaktning att detta är för personbilar och vanliga bilar. När man säljer transportbilar får man ofta en högre ersättning per bil och har även ett annat upplägg med tillbehör. Säljer du i huvudsak sportbilar så säljer du färre bilar men med en högre ersättning.

Exempel på hur en första månad på bilfirma kan se ut:

Antal sålda bilar: 6 st
Det var en jobbig men givande månad och nu sitter du där och ska räkna ut lönen för månaden.

Grundlön: 10 000 kr
Sålda bilar ersättning: 6000 kr
Finanser 300 kr per såld: 900 kr
Volymbonus: 0 kr
Bruttovinstbonus: 0 kr (Eftersom man får den senare då man måste veta hur mycket bilarna gett efter reklamationer och övrigt)
Nybilsbonus: 0 kr

Lön: 16 900 kr

Såhär kan det faktiskt se ut för många människor när de börjar sälja bilar. Dock finns det såklart en räddning. När man börjar som bilförsäljare så brukar man ofta ha något som kallas garantilön. Alltså en lön du kan använda ett par gånger per år om du skulle ha en riktigt dålig månad för att ändå känna lite säkerhet i lönen. Ofta ligger dessa på 25-30 000 kr. Allt beror självklart på hur du förhandlar. Är du ny i spelet så skulle jag tro att det lägre spannet är vanligt.

Men oroa dig inte. Garantilönen finns där för att rädda dig från stress och inte för att du ska använda den.

Vi hoppar därför till månad 6 vilket blev en bra månad för dig

Antal sålda bilar: 22 st

Grundlön: 10 000 kr
Sålda bilar ersättning: 20 000 kr
Finanser 300 kr per såld: 4800 kr
Volymbonus(200 x antal): 4400 kr
Bruttovinstbonus: 3000 kr
Nybilsbonus(8 nya bilar sålda x 500 kr): 4000 kr

Lön: 46 200 kr

Nu börjar det likna något! 46 200 kronor är långt över medellön i Sverige och 22 bilar är absolut nåbart. Nu kanske du blivit så duktig att du känner att cheferna vet din potential och vad du kan. Kanske har du varit duktig på att inte pruta eller otroligt aktiv med att söka upp kunder. Hursomhelst så är nästa steg för att öka din lön att ha ett lönesamtal där du försöker få upp lönen.

Ett bra mindset att ha när man gör dessa samtal är att inte bry sig om grundlön och säkerhet. Du ska fokusera på att skapa värde för företaget och om du skapar mycket värde så ska du bli rikligt belönad. Om bolaget tjänar mer = du tjänar mer. En Win-Win situation.

Hur mycket tjänar en bilförsäljare i genomsnitt?

En genomsnittlig lön för en bilförsäljare ligger på 30 000 kr. Detta är dock även inräknat bilförsäljare som nyligen börjat jobba som bilförsäljare. Bilförsäljare med 1 års erfarenhet har i genomsnitt en högre lön.

Hur ökar man sin lön som bilförsäljare?

För att göra det enkelt så finns det ett par olika sätt.

 1. Merförsäljning – Vinterhjul, Dragkrokar, ledramper (Om det finns i ditt avtal)
 2. Fler finanser sålda – Försök att alltid erbjuda finansiering till kunden och på ett fint sätt
  förklara att det kan vara bra att ha ett lån hellre än att bara ha sina pengar låsta i bilen.
 3. Fler bilar sålda – Uppsökande försäljning och event. Ju fler människor du pratar med desto fler bilar kommer du att sälja. Även om inte kunden i sig köper en bil så kanske det blir att de tänker på dig när deras släkting eller vän ska köpa en bil. Alla människor är en potentiell kund på något vis.
 4. Löneförhandling – Genom att förhandla bort det första avtal du får och att fokusera på att ju mer företaget tjänar desto mer tjänar du också så har du större chans att få ett bättre kontrakt.
 5. Mer bruttovinst – Genom att göra mer vinst på bilarna så kan du tjäna mer(Om det finns i ditt avtal) Pruta aldrig med dig själv och försök alltid att hålla i pengarna.

Bästa tips för att sälja fler bilar

Jag skulle tro att en av de viktigaste sakerna är att bestämma sig för vilken typ av bilförsäljare du vill vara. Vad har du för personlighet? Är din personlighet snabba avslut och mindre kundrelation eller handlar det om att bygga en långsiktig relation? Det finns för och nackdelar till allt men man kan enkelt se det såhär:

Snabba avslut (=) färre affärer men högre procent av affärer avslutade – Här gäller det att ha så bra avsluts-procent som möjligt och jobba med att prata med så många människor som möjligt. Eftersom du ofta inte hinner bygga någon vidare relation med kunden så finns det en större risk att de inte är återkommande. Men det gör ingenting eftersom du avslutar desto fler affärer och uppsöker fler kunder.

Relationsfokus (=) fler affärer långsiktigt. Har du tagit hand om Sven så kommer han också låta dig ta hand om hans dotter, syster och kusin. Här handlar det mer om att vara en personlig guide till bilvärlden. Sven ska alltid kunna lita på dig och även kunna ringa dig en lördagskväll om han vill det. Gör det personligt och få Sven att känna sig hemma med dig.
Här gäller det att tänka att alla samtal är viktiga för att bygga relationer. Tar längre tid men kan också ge starkare kundbas om du tänker finnas kvar i branschen en längre tid.

De sex mänskliga behoven

En av mina största inspirationer är Magnus Helgesson. Han byggde den framgångsrika Harrys-kedjan på de 6 mänskliga behoven. De 6 mänskliga behoven är dessa:

 • Behov av trygghet
 • Behov av spänning
 • Behov av unikitet
 • Behov av kärlek
 • Behov av att växa
 • Behov av att ge

För att inte gå alltför djupt på ämnet så ska vi bara ta det enklaste. Vill ni läsa mer om hur ni använder de mänskliga behoven för att bygga kundrelationer så kan ni alltid gå in på Magnus hemsida eller lyssna på ett av hans poddavsnitt.

Sammanfattat så handlar behoven om att uppfylla dessa hos en kund. Klarar du av att uppfylla några av dessa så har du en kund som aldrig lämnar dig. På detta sätt kan du försöka fundera på hur du kan göra din arbetsplats mer vänlig för de mänskliga behoven.

Så istället för att fråga dig själv: Hur kan vi tjäna mer pengar? – Så ska du istället ställa dig själv frågorna:

Hur kan vi göra vår arbetsplats en unik plats? Hur kan vi ge mer kärlek till kunderna? Hur ska kunderna känna trygghet när de kommer in? Hur kan upplevelsen av att köpa bil av oss vara associerad med spänning?

På detta sätt kommer inte bara kunden prata om er utan också aldrig någonsin lämna er.

Söka jobb som bilförsäljare

De viktigaste egenskaperna för att jobba som bilförsäljare är inte utbildning och matematik. Det allra viktigaste enligt cheferna jag pratat med och enligt egen erfarenhet är egenskapen om att enkelt kunna bygga relationer och ha lätt för att prata med människor. Matte är inte meriterande då allting räknas ut i datorn. Dock är det bra att ha grundläggande kunskap och inte vara helt urusel på att räkna.

Här är fler bra egenskaper hos en bilförsäljare:

 • Ditt utseende (du ska se välkomnande och trevlig ut)
 • Disciplin för att jobba under eget ansvar.
 • Egenskap om att kunna lyssna och inte bara prata
 • Viss intresse för bilar
 • Mycket intresse för människor och relationer
 • Problemlösning (Du kommer att möta otroligt många problem)
 • Självförtroende (Du kommer ha otroligt jobbiga dagar)
Även om ingen vill prata om det eller erkänna att det i verkligheten ser ut som det gör så är det en fakta. Du ska se välkomnande ut och när du skriver på avtalet så blir du också ett ansikte utåt för företaget du kommer att jobba för. Därför är det viktigt att på så många sätt som möjligt se fräsch ut, vara glad och hjälpsam men samtidigt en bra säljare.

Tusen tack för denna artikel! Har ni några frågor kan ni alltid kontakta oss på kontaktformuläret. Lägg titel Amadeus för svar av mig. Ha det gott!

Vem är jag?

Skribent och ägare av EVAuto. Jobbat med bilförsäljning, inköp och håller på med marknadsföring på fritiden. Stort intresse av bilar och varit i branschen sen starten av 2018.

– Amadeus Persson

Lämna en kommentar