7 anledningar till varför du bör köpa en bil från en återförsäljare

När det är dags att köpa en ny bil finns det många alternativ. Du kan köpa från en privatperson eller gå via en bilhandlare. Det finns för- och nackdelar med båda alternativen, men i allmänhet är det alltid säkrare att köpa från en återförsäljare. Här är sju anledningar till varför du bör köpa din nästa bil från en auktoriserad återförsäljare:

Garantier

En viktig sak med att handla av en återförsäljare är att de erbjuder garantier. Det betyder att om något går fel med bilen är du försäkrad. Vid en privat försäljning finns det inga garantier och du måste betala för eventuella reparationer själv. Oftast går det inte att vinna över en privatperson på något sätt. Även om du blir lurad totalt så är det svårt att vinna över någon i rätten. Dessa brott är inte straffbara, så det är svårt att få polisen inblandad.

Ska du ändå köpa bil av en privatperson så hade jag rekommenderat att göra ett avtal . På så sätt har du något skriftligt som visar vad bilen är, hur mycket du betalade för den och vilken garanti du har. T.ex om det inte ska vara några fel, du kan även försöka få till en t.ex tvåveckors garanti med säljaren så att om det skulle hända något inom 2 veckor så ska säljaren stå för kostnader.

Vill inte säljaren stå för detta så kan det betyda att hen försöker gömma något.

Du bör också skaffa en bilhistorikrapport. Den talar om för dig om bilen har varit med om några olyckor eller om den har blivit stulen.

Finansiering

En annan anledning att köpa från en återförsäljare är att de kan erbjuda dig förmånlig finansiering. För att köpa en bil med finans av en privatperson är mycket svårt och oftast inte möjligt. Hos en återförsäljare kan du få billig finansiering eftersom de har särskilda relationer med banker och andra finansinstitut. Oftast kan man t.om få bättre ränta än på din egna bank.

Finansiering är inte ett måste

Men oftast har bilförsäljarna en bättre än ränta än vad t.ex din egna bank kan ge dig.

Dolda fel

När du köper av en återförsäljare är de skyldiga att berätta om eventuella dolda fel i bilen. Privata säljare är skyldiga men det är inte straffbart om de skulle hålla tyst om ett fel som dyker upp en vecka efter du köpt bilen.

Dolda fel hos en bilförsäljare skyddas av Konsumentköpslagen och garantier. Om du köper från en privatperson har du inget sådant skydd.

Säkerhet

När du köper från en återförsäljare måste de ge dig ett säkerhetsintyg. Det innebär att bilen har kontrollerats av en kvalificerad mekaniker för säkerhetsbrister. Om du inte kan få ett sådant test så kan du alltid fråga efter det. Om du inte kan få ett sådant test så är det oftast en oseriös firma.

Något du ska titta efter om du vill ha en seriös firma är om dessa är medlemmar i MRF. MotorRiksFörbundet, MRF samarbetar med Allmänna Reklamationsnämnden. Om det skulle finnas ett problem med bilen som du anser är bilförsäljarens fel och de säger det motsatta så kan du testa ditt case i ARN.

Om arn säger att det är säljarens fel så kommer de att göra som ARN säger för att fortfarande få vara medlemmar i MRF. Detta blir en enorm säkerhet för dig som köpare .

Garanti

Om du köper från en återförsäljare måste de ge dig en garanti på minst en månad. Det innebär att om något går fel med bilen under den tiden måste säljaren betala för reparationerna. Om du köper från en privatperson finns det ingen sådan skyldighet

Det finns en del olika garantier så det kan vara bra att kolla vilken som gäller. Oftast går det också att köpa till en garanti i form av en extra garanti.

Trafiksäkerhetsgaranti upp till 3 månader

Denna garanti täcker i princip allt som kan slås ned på besiktningen. Om du får en sådan garanti och t.ex dina bromsar blir dåliga inom ramen så är det säljarens skyldighet att hjälpa dig. Om säljaren väljer att testa bromsarna och det inte är något fel på dessa så får du stå för all kostnad själv.

Det du kan räkna är trafiksäkerhet = besiktning.

MRF Garanti upp till 6 månader

Denna garanti gäller allt som gäller trafiksäkerhetsgarantin + mer. Om det skulle hända något t.ex med radion eller något annat som inte är trafikfarligt så ingår det också i denna garanti. Om något är nämnt på testprotokoll som ett fel så räknas detta självklart inte som ett garantiåtagande och behöver ej repareras av bilfirman.

Extragaranti 12-24 månader

Dessa garantier kan man köpa till av t.ex Svensk Bilgaranti där olika paket täcker olika många delar. Ofta så köper man dessa för att t.ex försäkra sig att inte motorn eller växellådan ska gå sönder. Om något skulle hända får man betala en utsatt självrisk för att garantin ska ta det. Lite som en försäkring.

Glöm dock inte att om du har maskinskadeförsäkring kvar på din bil så behöver du inte köpa denna garanti för motor och växellåda.

Bekvämlighet

En av de de stora fördelarna med att köpa från en återförsäljare är att de vanligtvis har ett stort utbud av bilar. Det betyder att du ofta kan hitta den bil du vill ha utan att behöva leta efter den.

En annan stor fördel är att återförsäljarna sköter allt pappersarbete åt dig. När du köper från en privatperson är det mycket pappersarbete som du måste göra själv om du ska skriva avtal, fixa med finanser, teckna försäkringar och undersöka bilarna. Endast därför kan det vara skönt att köpa från en återförsäljare

Detta är bara några av skälen till varför du bör köpa från en återförsäljare. Kort sagt är det för att det är säkrare, bekvämare och ofta billigare i längden. Gör din research innan du köper och se till att du vet vad du ger dig in på. Om du har några frågor är du välkommen att fråga

Kundtjänst

Efter du köpt din bil bör återförsäljaren fortfarande vara där för att hjälpa dig. Om du har några frågor om din bil bör de kunna hjälpa dig. De kan också hjälpa dig med saker som att få din bil servad och beställa reservdelar. Om de inte skulle hjälpa dig med detta så är de såklart inte värda din tid eller pengar heller.

Vem är jag?

Skribent och ägare av EVAuto. Jobbat med bilförsäljning, inköp och håller på med marknadsföring på fritiden. Stort intresse av bilar och varit i branschen sen starten av 2018.

– Amadeus Persson

Lämna en kommentar