Olika Autopiloter i en Tesla

Det finns olika sorters autopilot i en Tesla, här har vi samlat de vanligaste frågorna angående teslas autopilot. Jag har själv både kört många olika Teslabilar och sålt en del i bilhallen och detta är en av de vanligaste frågorna.

Alla bilar som skapas av Tesla just nu har möjligheten att få FSD. Den högsta versionen av autopiloten. Detta betyder att du helt enkelt kan köpa den billigaste autopiloten och sedan uppgradera autopiloten senare.

Vanlig Autopilot

Kollisionsvarning, Adaptiv farthållare, Döda vinkel-varnare, lane-assistent är saker som finns i även de mest basic autopilot.

Utökad Autopilot

Utökad Autopilot innebär förutom det ovan också automatiskt filbyte där du helt enkelt kan blinka höger eller vänster så bilen automatiskt kan byta fil. Bilen byter även själv filer för att hålla din hastighet på bästa sätt, t.ex när du ska passera bilar som kör sakta.

Den utökade autopiloten innehåller också ”Navigera med Autopilot”
Vilket i verkligheten betyder att bilen kan köra efter navigationen utan att behöva din hjälp mer än att hålla händerna på ratten och vara vaken om du skulle behöva styra bilen. Bilen bromsar, byter filer och tar dig till nästa avfart automatiskt.

Automatisk parkering är kanske inte det häftigaste längre. Men Tesla gör parkeringen otroligt mycket bättre än många andra biltillverkare. Tesla parkerar helt automatiskt och berättar om den hittar tomma rutor.

Smart summon är en av de roligaste funktionerna jag vet eftersom det är en ny teknik som bara funnits i filmer tidigare. Du kan använda smart summon på t.ex köpcentret för att slippa gå till din bil eller för att komma ut ur trånga parkeringsplatser.

Full Självkörningsförmåga

Förutom allt som redan är nämnt i de andra funktionerna så innehåller FSD – Full Self Driving även identifiering och reagering på trafikljus och t.om stoppskyltar! Det som är kommande i denna funktionen är att kunna slippa köra bilen även i stadstrafik.

Tesla har även gått ut med att de som har FSD ska kunna vara de första som får vara med på utvecklingen till fullständig autopilot. Hur det ser ut med legalisering av detta i EU är inte ännu fastställt. Just nu är det inte lagligt iallafall.

Kan man eftermontera Autopilot i en tesla?

Det fantastiska med en Tesla är att det mesta de gör är OTA – Over The Air. Dessa uppdateringar går alltså att köpa senare med ditt bankkort i Teslashoppen. Är du osäker på om FSD är något för dig så kan du alltid vänta med att köpa det tills du testat den vanliga autopiloten.

Är Autopiloten värt det?

Priserna ligger på följande:

Om det är värt det?

Personligen. Ja. Kanske passar det inte alla som inte älskar teknik men samtidigt så förstår jag inte varför man då skulle köpa en Tesla från första början.

Det man kan göra är att köpa mittenversionen. Det som kan vara faran med att inte gå på den största versionen är helt enkelt att de kan höja priserna och samtidigt berätta om de nya funktionerna.

Är Autopiloten laglig i Sverige?

Både ja och nej. Det är självklart lagligt att använda autopiloten men som reglerna är just nu så kan du inte släppa ratten helt i mer än 30 sekunder. Så helt automatiskt är det inte ännu.

Lura Teslas Autopilot

Det går att komma runt problemet med att man endast kan ha Autopiloten igång ett visst antal sekunder. Detta är ingenting vi rekommenderar men eftersom det finns på nätet så kan vi såklart höja ett varnings finger.

Anledningen till att man inte ska fuska är för att bilen KAN göra fel. Detta betyder att det är ditt ansvar om något skulle hända och bilen inte hinner reagera. Därför är det bra att hålla händerna på ratten.

Vill du komma runt detta så behövs det endast tryck på ratten konstant. Detta trycket kan sättas i ratten t.om i form av en apelsin eller dyl.

Lura inte autopiloten

Ditt liv kan sättas i fara. Hur häftigt det än låter så borde du vänta tills tekniken kommit ikapp.

Så sätter du igång Teslas Autopilot

För att sätta igång autopilot så klickar du 2 gånger på spaken på högra sidan ratten.
Nu har du satt igång Autopiloten. Klickar du endast en gång har du satt igång adaptiv farthållare.

När autopiloten är igång kan du se på skärmen att det är två linjer bredvid bilen.

Maxfart medans funktionen är igång

Maxfarten på Teslas autopilot är ca 130 km/h vilket gör att bilen kan köras på alla svenska vägar utan problem. Har du även Tesla Vision så kan du köra i 145 km/h om du har köpt till ”total självkörningsförmåga” – FSD.

Antal skadade med Teslas Autopilot

Något som är otroligt intressant att kolla på är statistiken som Tesla rapporterat angående körning med och utan autopilot.

2022 Rapporteringen säger följande:

“In the 4th quarter, we recorded one crash for every 4.31 million miles driven in which drivers were using Autopilot technology (Autosteer and active safety features). For drivers who were not using Autopilot technology (no Autosteer and active safety features), we recorded one crash for every 1.59 million miles driven. By comparison, NHTSA’s most recent data shows that in the United States there is an automobile crash every 484,000 miles.”

-Teslas Säkerhetsrapport gällande Q4 2021

Detta betyder alltså att Teslas autopilot är ca 9 gånger säkrare än att köra en vanlig annan bil. Eller ca 3 gånger säkrare än att köra Teslan utan autopilot. Nyheterna och videos där autopiloten krockar är alltså inte hela sanningen. Det är alltså 9 gånger säkrare att köra din nya tesla än att ta din syrras gamla Volvo. Självklart kan det vara andra faktorer som spelar in men säkrare är det definitivt.

Vart kan jag hitta support angående autopiloten?

+46 77 588 80 36 – Tesla Servicecenter Kundtjänst & Kundservice telefon.

Det går även att kontakta Teslas support om du har ett konto på hemsidan.

Lämna en kommentar