När du tar ett billån kommer långivaren(bilhandlaren) fråga dig vad du vill ha för procent på ditt restvärde. Detta är en viktig siffra som påverkar dina månadsbetalningar och totala finansieringskostnader.
I den här artikeln förklarar vi vad ett restvärde är och varför det är viktigt att ha ett sådant på plats. Vi hjälper dig också att förstå hur du beräknar restvärdet för ditt billån. Nu sätter vi igång!
Vad är ett restvärde?
Ett restvärde är bilens uppskattade värde vid slutet av ett finansieringsavtal. Restvärdet är viktigt eftersom det används för att beräkna dina månadsbetalningar. Det används också för att beräkna det totala räntebeloppet som du kommer att betala under lånets löptid.
Man kan jämföra att ha ett restvärde på en bil med att köpa ett hus. Ofta betalar man aldrig av hela huset eftersom det alltid kommer att finnas ett värde i huset. Samma sak gäller bilar, köper du en bil som kostar 200 000 kronor så kommer den inte vara värd 0 kronor efter 3 år. Därför lägger man ett restvärde på bilen istället för att betala av bilen direkt på 3 år.

Din bil har alltid ett värde
Om vi förväntar oss att bilen är värd 120 000 kronor efter 3 år kan det vara bra att lägga ett restvärde på ca 80 000 kronor för att efter 3 år kunna få mellanskillnaden i handen till att köpa en ny bil.
Om du byter in bilen efter 3 år för 120 000 kronor och har 80 000 kronor i restvärde så betyder det att du har 120 000 – 80 000 = 40 000 kronor att lägga i din nästa bil eller att lägga i fickan.
Så helt enkelt är ett restvärde ”värdet av resten” . Värdet – resterande summa = dina pengar.
Måste man ha ett restvärde?
Du måste inte ha ett restvärde på ditt billån, men det är en bra idé att ha det. Genom att ha ett restvärde sänker du dina månadsbetalningar och den totala räntesumman du betalar under lånets löptid. Den effektiva räntan blir lite lägre.
Vad händer när lånet löper ut?
Skillnaden blir dock att efter lånet löper ut så måste du göra en av följande:
- Betala av hela lånet
- Förlänga ditt lån
- Byta in din bil
- Sälja din bil
Egentligen ingenting krångligt. Så vill du ha en lägre månadskostnad och en lägre effektiv ränta så välj restvärde.
Hur beräknas restvärdet?
Restvärdet baseras på bilens förväntade värdeminskning under finansieringsperioden. Bilförsäljaren ska egentligen hjälpa dig med detta. Men det är alltid en bra idé att göra egna efterforskningar. Här är några faktorer som påverkar restvärdet:
- Bilens märke och modell
- Bilens ålder
- Bilens körsträcka
- Bilens servicehistorik
Den allra viktigaste punkten att ta i beaktning är bilens årliga körsträcka. Om din bilförsäljare inte frågar dig hur mycket du tänker köra varje år så försöker inte heller säljaren hjälpa dig med att ha ett korrekt värde.
Om du tänker att du ska köra 5000 mil per år eller 1500 mil per år så blir skillnaden i mil över 10 000 mil. Detta betyder också att bilen blir mycket mindre värd efter 3 år när du ska byta bort bilen mot en ny. Om du lägger restvärdet fel så kan du t.om i vissa fall få betala tillbaka pengar när du ska lösa din bil och det vill man inte. Därför är det viktigt att ha rätt restvärde.
Hur får jag den billigaste månadskostnaden?
Den billigaste månadskostnaden får du om du lägger restvärdet på 50%. Mer än detta går inte att lägga om du lägger på 3 års avbetalning. Men om du vill betala av lånet tidigare kan du naturligtvis lägga till mer. Detta kommer att sänka dina månadsbetalningar och spara dig pengar på lång sikt.
Är det bäst att ha högt eller lågt restvärde?
Det bästa är att ha ett lågt restvärde för att säkerställa att du inte behöver betala någonting när du ska lösa din bil i framtiden. Skillnaden är hur mycket månadskostnaden blir. Om du har ett restvärde på 50 % blir din månadskostnad lägre, men om bilen är värd mindre än restvärdet när du byter in den måste du betala skillnaden. Om du däremot har ett högt restvärde, t.ex. 20 %, blir din månadskostnad högre.
Om du har några frågor om restvärde eller bilfinansiering i allmänhet är du välkommen att kontakta oss. Vi hjälper alltid gärna till!