Skattefri bilförsäljning: Hur många bilar får du sälja privat per år?

Du kanske har hört att du i Sverige kan sälja bilar utan att behöva betala någon skatt på dem. Men hur många bilar kan du egentligen sälja? Och finns det en gräns för hur mycket pengar du kan tjäna på bilförsäljning? I den här artikeln svarar vi på alla dina frågor om bilförsäljning i Sverige!

Hur många bilar får man sälja som privatperson per år?

Enligt skatteverket så får vägverket en ”notis” vid 8 bilar och max ägande per år per privatperson är 1 bil per kalendermånad. Det är lite av en gråzon för egentligen får du inte tjäna mer än 50 000 kr skattefritt per år.

Skatteverket nämner att om du har som mål att gå med vinst på bilarna så ska dessa skattas från första kronan. Men i verkligheten så kan ingen visa att tanken var att gå med vinst. Priserna på bilar ändras och att göra en bra affär är inte olagligt.

När ska man oroa sig?

Om du t.ex jobbar som bilförsäljare, mekaniker eller något som kan vara relaterat till försäljning eller bilförsäljning så löper du större risk att beskattas. Om du är privatperson och bara säljer en bil då och då är det högst osannolikt att skattemyndigheterna kommer att undersöka dig.

Men om du regelbundet säljer mer än en bil per månad, eller om du tjänar mycket pengar på att sälja bilar, kan det vara värt att bilda ett företag för att slippa betala skatt och restskatt sen när det går fel.

Blocket har krav att rapportera försäljningar till Skatteverket

Om det nu är så att du är aktiv på handelsplattformar som Blocket finns det riskatt skattemyndigheterna kommer att utreda dig. Så om du gör mycket försäljning på Blocket är det troligt att skattemyndigheterna kommer att få reda på det och kanske vill utreda dig.

Kort sagt, om du som privatperson säljer mycket bil och vet om det är det bäst att starta ett företag. På så sätt slipper du betala skatt och restskatt på din bilförsäljning.

Hur mycket får man tjäna på att sälja bilar som privatperson?

Egentligen är gränsen 50 tusen kronor men i verkligheten kan du tjäna mer och det kommer ändå inte hända någonting. Om du är privatperson och bara säljer bilar då och då kommer skattemyndigheterna troligen inte att undersöka dig om du inte tjänar mycket pengar på att sälja bilar.

En vän till mig köpte en del bilar och tillslut fick han en varning från Blocket att han använde tjänsten till ”bilhandel”. Han slutade och sedan var det inte mer med det.

Lämna en kommentar