14 Saker att tänka på innan du köper en begagnad elbil

Elbilar blir mer och mer populära i takt med att människor blir mer miljömedvetna. Om du är på marknaden för en begagnad elbil finns det några saker du måste tänka på.

I det här blogginlägget kommer vi att diskutera de viktigaste faktorerna att tänka på när du köper en begagnad elbil.

I denna artikel går vi igenom:

Varför begagnade elbilar kan vara ett dåligt köp

Idag finns det inte speciellt många begagnade elbilar till salu. Det beror på att elbilar är en relativt ny teknik och att de flesta som har köpt dem håller fast vid dem ännu. Därför kan begagnade elbilar vara dyra, och det finns ofta inte mycket förhandlingsutrymme när det gäller priset. Men det vi är hundra procent säkra om är att vi inte vet hur framtiden kommer att utspela sig i elbilsbranschen.

Så varför kan en begagnad elbil vara ett dåligt köp?

  • Tekniken är fortfarande relativt ny och det kan finnas okända problem med bilen. När försäkringen och garantin går ut så välkomnar elbilarna nya problem som kan vara dyra att fixa.
  • De kan vara dyra. Som det ser ut nu vet man inte riktigt vad en elbil är värd efter några år och XX tusen antal mil. Kommer någon köpa en elbil med 20 000 mil som man gör med dieselbilar?
  • Vi vet inte hur framtiden kommer att se ut för elbilsindustrin. Kommer bilarna finnas kvar? Hur bra är batterierna några år från nu?

Detta skriver jag inte för att avskräcka dig utan för att du ska ha rätt tankesätt redan från början. Från detta kan vi ta med oss att det är viktigt att kolla så att tekniken fungerar, att det finns garanti och försäkring, att det är ett bra pris du köper den för, att milen är låga, att bilen inte är för gammal och att kolla så att inte modellen håller på att bli utbytt inom snart framtid.

Vad du bör tänka på innan du köper en begagnad elbil

Eftersom du kom till denna artikel för att få tips på saker att tänka på innan du köper en begagnad elbil så kommer det här.

Nu ska vi om du fortfarande är fast besluten att köpa en begagnad elbil. Här är några saker att tänka på

Kontrollera tekniken. Se till att allt fungerar som det ska. Testa alla funktioner

Högsta miltalet på elbil

Det spelar ingen roll vilken modell du köper, det är idag viktigt att kolla så att inte miltalet är för högt på elbilen du köper. Detta har både med garantier och försäkringar att göra om du blir tvungen att byta batteriet.

Jag skulle säga att om du köper en dyrare elbil så vill du inte att miltalet är högre än ca 12 000 mil eftersom de flesta garantier täcker max 16 000 mil. Det som händer är dock att du sätts lite i ”riskzonen” då det kommer bli svårare att sälja bilen efter du kört den ett tag.

Kolla alltid en extra gång så att miltalet verkligen är 16 000 mil på garantin.

Kontrollera om modellen är på väg att bytas ut

När du köper en begagnad bil är det viktigt att kontrollera om modellen är på väg att bytas ut. Detta händer oftare med elbilar eftersom tekniken utvecklas snabbt. Om du köper en begagnad bil som är på väg att bytas ut kanske du inte kan sälja den lika lätt när du vill köpa en ny bil senare.

Golf-E är ett bra exempel på detta och när den byttes ut mot ID3 modellen så föll priset kraftigt på dessa.

Kontrollera priset efter skattereduktion på din nya elbil

Som vi nämnde tidigare kan begagnade elbilar vara dyra. Du bör alltid kontrollera bilens pris innan du köper den. Se till att du räknar på priset minus den skattereduktion den första köparen har fått.

Ibland kan man bli lurad av detta och råka köpa en bil för dyrt för det känns som att bilen har gått ner mycket från nypris.

Kontrollera skatteincitament innan köp

En annan viktig sak att tänka på när man köper en begagnad elbil är skatteincitamenten. Eftersom du köper en begagnad bil så kan du INTE få någon miljöbonus från staten som du kan få när du köper en helt ny. Därför kan det ibland löna sig att köpa en ny.

Kontrollera så att det finns två olika laddsladdar

Eftersom det kan kosta en del att köpa laddsladdar så vill man gärna att begagnade bilar ska ha både typ 1 och typ 2 kabel med. Detta för att både kunna snabbladda när du handlar på Ikea men också kunna ladda när du hälsar på vänner som inte har någon laddbox.

Ibland kan det vara så att det inte finns några sladdar med och då är mitt största tips att inte köpa originalsladdarna eftersom de är dyrare men ändå samma som de du kan beställa online. Jag har beställt de senaste åren från laddstoppet.

En gång fick jag en sladd som inte fungerade till en Outlander Hybrid och det enda jag gjorde var att kontakta support så fick jag en ny. Eftersom de har 3 års garanti ska det inte vara några problem.

Kontrollera vilket drivmedel bilen har

Denna kanske är en självklarhet för vissa men det är viktigt att se så att det inte är en hybrid, laddhybrid eller gasbil när du ska köpa din begagnade elbil. Eftersom alla elbilar räknas som miljöbilar kan det vara svårt att veta vilka begagnade elbilar till salu som har rätt drivmedel.

Kolla upp räckvidden och förvänta dig inte för mycket


”Estimaten på hur länge elbilsbatterier håller sig är mellan 10-20 år innan man är tvungen att byta ut batterierna.


Här är en av de viktigaste punkterna. Din nya elbil är begagnad och du har ingen aning hur bra dess batteri är. Ett batteri blir inte bättre och bättre.

För varje år som batteriet körs blir det sämre och därför är det viktigt att veta att du inte kommer ha 100% av räckvidden om du köper en elbil som inte är ny.

En bra tumregel är att räkna med en räckvidd på 70-80% om bilen är några år gammal. Glöm inte att räckvidden är ännu lägre på vintern. På sommaren kan den vara högre.

Garantin på batteriet brukar vara 8 år eller 16000 mil med en 70% batterikapacitet. Estimaten på hur länge elbilsbatterier håller sig är mellan 10-20 år innan man är tvungen att byta ut batterierna.

Så testar du hälsan på ett elbilsbatteri

Bilar som t.ex Tesla har batteriets kapacitet på appen du får till bilen. Men många märken har inte det. Det enklaste sättet att kolla en elbils batterikapacitet är att använda en OBD läsare som du kopplar in i bilen. I datorn kan du se parametrar som visar t.ex procenten på batteriets hälsa.

Ta reda på hur mycket service:ar kostar

Vissa elbilar behöver du endast kontrollera, medan du i andra fall behöver byta ut bromsarna och göra dyra inspektioner. Kontrollera hur mycket det kostar att reparera olika delar av bilen innan du köper.

Genom att använda dig av Mekonomen kan du först gå in på blocket och söka upp ett reg nr på en bil du vill ha och sedan skriver du in ett miltal för att få en offert på vad den årliga servicen kommer att kosta dig.

Eftersom det är olika från märke till märke så hade jag testat varje elbil på detta sätt. Det går även att ringa verkstäderna och göra det men eftersom jag är en digital nörd så brukar jag alltid använda de tjänster som finns nära.

Hur mycket kostar försäkringen?

I artikeln om försäkringar går vi igenom varför det är dyrare att försäkra elbilar än vanliga diesel och bensinbilar. T.ex är en BMW i3 dyrare att försäkra än en vanlig 1 serie. Kolla alltid upp vad försäkringen kostar.

Läs artikeln om försäkringar

I denna artikel går vi igenom hur du hittar den billigaste försäkringen när du ska köpa en bil. Och vad som påverkar ditt pris

Jag brukar använda mig av samma sak här. Sök upp din bil på Blocket och sedan Insplanet för att få en jämförelse mellan alla försäkringar. Vill du ha mina bästa försäkringstips kan du gå in på länken ovan.

Kolla så att funktionerna fungerar

Egentligen är den viktigaste bilen här också teslan – att funktionerna som är lite väl onödiga fungerar. De andra märken är än idag ganska lika sina föregångare och ingenting stort och nytt har introducerats till marknaden ännu. Det är dock viktigt att kolla funktioner som verkar häftiga, alltså funktionerna som får dig att köpa den nya fräcka elbilen.

Kolla service/inspektionshistorik

Även om man inte servar de flesta elbilarna på samma vis som vanliga bilar är det fortfarande viktigt att kontrollera servicehistoriken. Se om det finns några större reparationer som har gjorts och när den senaste servicen gjordes.

Kontrollera om det finns återkallelser

Det finns några återkallelser på olika elbilar, så se till att du kollar efter dem innan du köper den så du inte behöver åka rakt till verkstaden med ditt nya inköp. Ofta kan det vara lång väntetid på verkstaden och är du tvungen att göra fixa en återkallelse så kan det ta otroligt lång tid att få tillbaka sin bil. Återkallelser kan hittas på webbplatsen för National Highway Traffic Safety Administration (Nationella trafiksäkerhetsmyndigheten)

När du har hittat den perfekta bilen

Nu när du vet vad du ska tänka på när du köper en begagnad elbil är det dags att börja leta!

Lycka till med jakten!

Om du har några frågor är du välkommen att ställa dessa i formuläret som skickas till oss på Evauto.

Vem är jag?

Skribent och ägare av EVAuto. Jobbat med bilförsäljning, inköp och håller på med marknadsföring på fritiden. Stort intresse av bilar och varit i branschen sen starten av 2018.

– Amadeus Persson

Lämna en kommentar