Hur man tvättar en bil – steg för steg

Hur man tvättar en bil – steg för steg. Vad kan man tvätta bilen med? Hur tvättar man en bil på bästa sätt? Vart kan man tvätta sin bil? Detta är några av de frågor som vi besvarar i denna artikel.

Att tvätta bilen är för många en tråkig men nödvändig uppgift. Bilar som inte rengörs regelbundet kan snabbt bli täckta av smuts, damm och skräp som med tiden kan skada lacken. I den här artikeln kommer vi att ge en steg-för-steg-guide om hur du rengör din bil på ett säkert och effektivt sätt för att få en ren bil.

Vilken typ av tvål ska du välja?

Det bästa valet är ett schampo i sprayform för detta ändamål – det är egentligen ingen tvål, utan mycket effektiva rengöringsmedel som inte lämnar några märken, streck eller smuts.

Är det viktigt att tvätta bilen?

Det är viktigt att tvätta bilen för att bevara dess utseende och skydda utsidan. Smuts, bromsdamm och fågelspillning kan skada bilens kaross på bara några månader. Man bör tvätta bilen åtminstone en gång i månaden.

Hur tvättar man bilen på bästa sätt?

Genom att använda sig av ett bilschampo och en svamp kan man enkelt tvätta bilen själv. Se till att bilen står på en skuggig plats och inte i direkt solljus.

För att tvätta bilen du ska använda rent, kallt vatten. Om du inte kan göra det ska du inte tvätta bilen i solen, eftersom varma temperaturer torkar ut och spräcker lacken. Som förtvätt är det bra att använda ett avfettningsmedel för att på ett bättre sätt få bort smutsen. Vi har skrivit en artikel om avfettningsmedel här.

  1. Fyll en hink med varmt vatten och tillsätt lite bilschampo
  2. Blötlägg hela bilen och börja tvätta uppifrån med cirkulära rörelser
  3. Skölj av skummet och gå ner till botten av bilen
  4. Avsluta med att spruta ner bilen med kallt vattenoch torka den med en trasa
  5. Använd slutligen vax för att skydda lacken och få den att glänsa. Vax finns som spray eller kräm och bör appliceras med några månaders mellanrum.

Att tvätta bilen förbättrar också dess utseende och kan öka återförsäljningsvärdet om du någon gång bestämmer dig för att sälja den.

Vilka medel och verktyg bör man undvika?

Användning av slipande svampar eller borstar eftersom de kan skada bilens yta. Man borde också använda rena verktyg utan sand eller smuts på dem, eftersom detta kan repa lacken.

Användning av hushållsrengöringsmedel eller andra produkter som inte är avsedda för bilar – de kan ta bort vaxet och skada lacken. Därför borde du även undvika dessa.

Tvätta aldrig bilen i direkt solljus eftersom det torkar ut tvålen och lämnar ränder på bilen. Detta gäller alla medel som du använder i din biltvätt.

Måste man använda högtryckstvätt när jag tvättar bilen?

Du behöver inte använda en högtryckstvätt när du tvättar bilen. Det räcker med en hink med varmt vatten och lite bilschampo. En högtryckstvätt kan underlätta eftersom den avlägsnar hårdare smuts, men det är inte nödvändigt för daglig tvätt. För er som tvättar bilen lite oftare så kan en högtryckstvätt vara bra.

Att vaxa bilen skyddar lacken och får den att glänsa

  1. Applicera vaxet på en ren trasa och gnugga in det i bilen i cirkulära rörelser
  2. Låt vaxet torka i cirka 5 minuter och polera sedan bort det med en annan ren trasa. Du behöver inte använda en polermaskin utan det räcker med en ren trasa.
  3. Färdigt! Det kanske låter enkelt men ofta brukar det ta ganska lång tid då du för hand får gnugga.

Vaxa bilen med några månaders mellanrum för bästa resultat.

Behöver man blanda bilschampo med vatten?

Du behöver inte blanda bilschampo med vatten – lägg bara till det i hinken med vatten.

Finns det något jag måste tänka på när jag tvättar bilen?

Ja! Du måste ta hänsyn till bilens lacktyp och väderförhållandena. I allmänhet är det bäst att tvätta bilen i skuggan under en sval dag. Om du har en ljus bil vill du använda en mild tvål för att inte ta bort vaxet.

Om du tvättar bilen på vintern ska du vara särskilt försiktig så att vattnet inte fryser på lacken, eftersom det kan orsaka skador.

En annan sak man borde tänka på är att välja en svamp framför en trasa och se till att svampen är ren innan du börjar tvätta bilen.

Är det viktigt att använda miljömärkta produkter när man tvättar bilen?

Miljömärkta produkter för biltvättar har utformats särskilt för att vara miljövänliga. De är ofta tillverkade av naturliga ingredienser och kan därför bidra till att minska mängden föroreningar som hamnar i våra vattendrag. Icke naturliga ingredienser kan skada våra avlopp och borde inte rinna ute på gatan.

Lämna en kommentar