Vad är en Värmepump i en Elbil egentligen?


Om du har sökt runt och letat efter elbilar så har du säkert stött på beskrivningen om att en del bilar har värmepump. Förklaringen är ganska simpel och det stora handlar om att så kallade förbränningsmotorer förbränner bränsle och då skapas det värme. Detta gör inte elbilar på samma sätt.

Vad är en värmepump till elbilar?

En värmepump till elbilar är precis som det låter en värmepump. Den fungerar genom att använda sig av värmen som kommer från batteriet och drivlinan för att värma upp bilens inre. Batteripaketet i en elbil genererar mycket värme när det används, och denna värme kan utnyttjas av värmepumpen.

Vad är fördelarna med att använda en värmepump?

Den största fördelen med att använda en värmepump i en elbil är att den är mycket effektivare än att använda värmeelementet alltså AC:n i bilen. Man använder energi och värme som redan finns i bilen och kräver ingen extra energi för att generera värme. Den använder med andra ord ingen extra energi från batteripaketet, vilket innebär att du kan spara mycket räckvidd på vintern genom att använda en värmepump.

Vilka bilar har en värmepump?

De allra flesta nya elbilar har en värmepump. Alla bilar från Audi, BMW, Jaguar, Mercedes-Benz, Porsche, Volvo och VW har nu en värmepump. Andra biltillverkare som Renault, Nissan och Tesla erbjuder också värmepumpar i de flesta av sina modeller

Finns det några nackdelar med att använda en värmepump?

Det finns inte många nackdelar med att använda en värmepump men dessa beror främst på att det är en relativt ny teknik. Den största nackdelen är att värmepumpen kan vara högljudd, vilket vissa människor tycker är irriterande. Mer än det värmepumpen kan också belasta batteripaketet, vilket kan minska räckvidden om det är riktigt kallt. Men återigen så blir räckvidden ändå bättre eftersom du har en pump istället för bara ac.

I vilket klimat är en värmepump mest effektiv?

En värmepump är mest effektiv i ett land som Sverige. Detta beror på att temperaturen är tillräckligt låg för att värmepumpen ska kunna utvinna tillräckligt med värme för att det ska bli mer energieffektivt att använda sig av pumpen än AC.

Har Tesla värmepumpar i sina bilar?

En fråga som ofta ställs är om teslabilarna. Tesla har redan introducerat värmepumpar i sina bilar. Först ut var Tesla model Y men nu finns även Tesla model 3, S och även X.

Har bensin och dieselbilar värmepumpar?

Nej, det har de inte.

Hur mycket längre räckvidd får man av att ha en värmepump i sin elbil?

I allmänhet kan en värmepump ge en räckviddsökning på 10-15 % jämfört med en bil utan värmepump. Vissa säger upp till 30% men detta är ingenting att ha som riktvärde. Olika värmepumpar är också olika energieffektiva.

Lämna en kommentar